Säkerhet under bygget

Om man arbetar med snickeri eller bygg är det viktigt att tänka på säkerheten. Det spelar ingen roll om man är företagare eller bara håller på med bygg på fritiden, det kan ske en olycka när som helst. Men vilka verktyg och hjälpmedel kan användas för att öka säkerheten och hur bör man tänka kring olyckshändelser?

[IMAGE=ft3Hp3erK3jq.jpg]

Motverka ras

Med olika sorters stämp och byggstämp kan man stötta upp väggar, eller minska tyngden på till exempel ett valv under tiden man bygger upp allt runt omkring. Det gör risken minimal att något skulle rasa in. Om man ska arbeta i en källare där taket kan riskera att rasa in är det också bra att använda något som stöttar upp lite extra. Det gäller att vara medveten om olika tecken som kan tyda på att ett ras är nära förestående i bygget. Om fukt finns i bygget, om väggarna lutar eller känns ostabila och om det finns stora sprickor kan man misstänka att byggnaden inte mår så bra. Har det dessutom tidigare ramlat bitar av tak eller annat material som ligger på golvet, kan man anta att det kommer att fortsätta rasa.

Fallskydd

Om man ska arbeta på en högre höjd är olika fallskydd bra att ha. Det kan till exempel bestå av en sele som fästs i ett rep. Repet förankras sedan i en säker punkt där man arbetar. Om man halkar eller ramlar kommer man inte längre än repets längd. Det gäller dock att selen är ordentligt anpassad för kroppen så att man inte riskerar att tappa den eller ramla ur den om något skulle ske.

Rätt skor

Man behöver också se till att man har rätt skor på sig när man bygger. Ett par sandaler eller mjuka gymnastikskor räcker inte. Rejäla skor, gärna med stålhätta, samt spiktrampskydd är också bra. Det kan också vara klokt att ha skydd mot viss elektricitet om man vet att det kan finnas risk att stöta på den i byggnaden. Dessutom har bra arbetsskor också en rejäl sula med mönster som minskar risken för att man halkar.

Om något händer

Om något trots allt skulle hända när man håller på och bygger är det bra att ha vissa rutiner som följs. Någon bör tillkalla ambulans via SOS alarm, dessutom bör också polis komma till platsen när det gäller en arbetsplatsolycka som inträffat. Man bör också ha någon på plats som kan första hjälpen om det skulle behövas. De här kunskaperna kan rädda liv om något skulle ske. När en olycka sker måste man också tänka på att skriva ner allt som sker, speciellt om det är tal om en arbetsplatsolycka. Det har nämligen med försäkringar och andra ersättningar att göra. Dessutom kan den anställde behöva få ekonomisk ersättning för skadan som skett.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *