Att bygga och renovera själv

Om du har en egen fastighet och dessutom är lite händig kan du göra en hel del arbeten själv då du vill bygga till eller renovera din fastighet. Alla de inredningsprogram som sänds på tv har inspirerat många personer att själv fixa sina fastigheter, vilket är på både gott och ont. När du ska utföra byggarbete hemma är det viktigt att arbetet utförs korrekt och att det finns rätt förutsättningar för att komma i mål med sitt projekt. I annat fall kan det vara bättre att anlita yrkesmän som vet hur arbetet ska utföras på bästa sätt. Då får du också garantier på det arbete som är utfört.

Hitta guider på nätet

På nätet kan du hitta massor av hemsidor som erbjuder information, tips, råd och guider över hur du själv kan genomföra ett byggarbete hemma. Här kan du få veta hur du går tillväga för att renovera köket, badrummet, sovrummet eller vardagsrummet. Du kan också hitta tips på smarta lösningar men även snygga inredningsdetaljer. Om du exempelvis ska renovera din bostad kan du göra det mesta arbetet själv. Du bör dock ta in certifierade hantverkare för att utföra en del arbete som exempelvis dra in elektricitet eller VVS. Även arbete i våtrum kräver en stor kunskap och att rätt material används så att det inte uppstår fuktskador.

Du får utföra arbetet inom dessa områden själv, om du anser att du har rätt kunskap. Om det blir fel så kan försäkringsbolaget neka ersättning om det uppstår en fuktskada på grund av att arbetat är undermåligt och inte utfört av certifierade hantverkare.

Att anlita hantverkare

Om du istället väljer att anlita hantverkare bör du ta in offerter från flera olika byggföretag. Det innebär att du kan jämföra priser, tidplan och även kunna se vilket företag som erbjuder den bästa lösningen för ditt projekt. Du bör alltid anlita certifierade yrkesmän som vet exakt hur arbetet ska utföras så du slipper framtida problem med skador och försäkringsbolag. Tänk på att du behöver anlita ett företag som har f-skatt om du vill kunna använda dig av ROT-avdraget, vilket ger dig möjligheten att göra ett skatteavdrag med 30 procent av den totala arbetskostnaden.

Ett tips är att kontrollera omdömessajter på nätet. Här kan du få veta vad andra tycker om byggföretagen och även läsa deras omdömen om det arbete som de har fått utförda. Det finns ett flertal sajter på nätet där du kan hitta information om byggföretagen på din ort. Hör även efter med vänner eller grannar som nyligen har utfört arbeten på sina fastigheter om de kan rekommendera något företag. Då har du en större chans att hitta ett byggföretag som utför ett arbete som du blir nöjd med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *