Byggmaterial och verktyg

När du ska bygga till, bygga om eller renovera din fastighet behöver du byggmaterial och verktyg för att kunna utföra arbetet. Att använda rätt byggmaterial är A och O och därför bör du alltid köpa materialet hos ett byggvaruhus där du också kan få hjälp med att reda ut vilka produkter du ska välja. Om du inte använder rätt produkter finns det en risk att materialet inte håller eller att det blir andra problem.

Om du exempelvis ska måla om i ett rum behöver du en väggfärg som är ganska matt och sedan en takfärg som är mindre matt. En takfärg är dessutom tjockare än en väggfärg så att det inte ska rinna för mycket då du målar ett tak. Du kan använda en väggfärg för att måla ett tak men du ska inte använda en takfärg för att måla en vägg då takfärg är mycket känsligare för exempelvis handavtryck. Ska du måla ett badrum behöver du en speciell våtrumsfärg som är vattentät och som täcker bra i fogar. Du ska inte använda vanlig väggfärg i ett badrum eller en tvättstuga. För golv gäller att du ska välja en färg som är anpassad för underlaget, vanligtvis betong, och som har en hög hållfasthet.

Detsamma gäller när du ska måla utomhus eller renovera en putsad fasad. Det krävs olika färger och olika typer av cementblandningar beroende på vad som ska göras. Därför är det viktigt att följa de råd som du får hos ett byggvaruhus och endast använda rekommenderat material.

Verktyg och maskiner

När byggarbeten ska utföras hemma så behövs det verktyg. De flesta handverktyg går att köpa hos en byggmarknad som exempelvis hammare, skruvmejsel, borrmaskin, murslev, hinkar och penslar. För större byggarbeten kanske det krävs att du har en ställning, kompressor eller någon annan maskin som är mycket dyrbar att köpa. Då kan du hyra både ställning och maskiner hos ett byggvaruhus. Om du anlitar hantverkare för att utföra arbetet så har dessa egna maskiner och ställningar eller så kommer de i sin tur att hyra dessa.

Om du anlitar hantverkare behöver du inte tänka på vilka maskiner som behövs eller vilket material som ska användas. Detta är något som hantverkaren själv tar hand om att införskaffa och sedan så får du betala detta till hantverkaren. Ofta går det att pruta på materialet något, då hantverkaren ofta har rabatter på det byggmaterial som denne köper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *