Renovera ett tak

Ett tak har en livslängd på cirka 40-50 år beroende på vilket material som används. Takpannor håller vanligtvis cirka 50 år och behöver normalt bara bytas ut en gång under en persons livstid. Att byta tegelpannor är ganska enkelt dock krävs det samtidigt att man lägger nytt papp på taket, tjärar och kanske även byter ut reglarna på taket. Då kommer taket att kunna hålla i ytterligare 50 år.

Har du ett tak med en stark vinkel så kommer du kanske att behöva en ställning runt taket som du eller takläggaren kan använda för att lägga takpannorna. För svagt vinklade tak brukar det gå bra att lägga om taket utan ställning. Takpapp, tjära, träreglar och takpannor går att köpa hos ett byggvaruhus. Här kan du också köpa de verktyg som du behöver för att byta ut taket.

Har du höjdskräck eller helt enkelt inte tid eller kunskap att göra arbetet själv kan du anlita professionella takläggare som utför arbetet. De vet vilket material som ska användas och har sina egna säkerhetsdetaljer som livlinor och ställningar. Dessutom kan du göra ett ROT-avdrag på 30 procent av den totala arbetskostnaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *