Installera solceller

Idag handlar det mycket om att vara klimatsmart och värna om miljön och detta kan du bidra till genom att installera solceller för din fastighet. Detta bidrar inte bara till en bättre miljö utan också till en bättre ekonomi då du kan producera en del av den elektricitet som fastigheten förbrukar själv.

Dessutom krävs det inte längre något bygglov för att installera en solcellsanläggning för egen fastighet så det är ganska enkelt och okomplicerat att installera solceller och producera sin egen elektricitet.

Priserna för solceller har sjunkit drastiskt de senaste åren vilket har gjort att massor av privatpersoner har valt att installera solceller för sina fastigheter.

Utöver att detta vill värna för en bättre miljö så är även solceller en lönsam investering som ger en bra avkastning under många år framåt. Dessutom kan du erhålla ett investeringsbidrag från Energimyndigheten, ett så kallat solcellsbidrag, som ger dig 20 procent av din totala investering tillbaka.

Solceller en lönsam investering

Att investera i en solcellsanläggning kostar en del pengar. En solcellsanläggning på 10 kW kostar cirka 150 000 kronor, 120 000 kronor efter solcellsbidraget. Denna solcellsanläggning producerar cirka 10 000 kWh per år vilket innebär att din totala besparing varje år blir cirka 12 000 kronor, 10 000 kWh x 1,20 kr per kWh. Det betyder att din investering är återbetald efter 10 år. Därefter kan du se fram emot att erhålla en avkastning i ytterligare 15-20 år på cirka 12 000 kronor per år, vilket kan ge dig en avkastning på totalt 240 000 kronor på dina investerade 120 000 kronor.

Att installera solceller

Att installera solceller går enkelt och fort idag. Börja alltid med att ta in offerter från flera solcellsleverantörer. Därefter kan du jämföra offerterna så att du kan hitta den lösning och få det pris som passar dig bäst. När du har bestämt dig för en solcellsleverantör gör du en föranmälan till ditt elbolag, så att de kan förbereda för byte av elmätare. Du bör också direkt skicka in en ansökan om solcellsbidrag, då kötiden hos Länsstyrelsen är lång idag eftersom många privatpersoner väljer att installera solceller.

Därefter kan din solcellsleverantör installera din solcellsanläggning och när arbetet är klart behöver du göra en ny anmälan till elbolaget, så att de kan komma ut och installera den nya elmätaren. När nya elmätaren är på plats kan du börja producera din egen gröna elektricitet för din fastighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *