Renovera en putsad fasad

Är det dags att renovera ditt hus putsade fasad bör du anlita murare som kan utföra arbetet på ett korrekt sätt så att renoveringen blir bra utförd utan några missfärgningar eller risk för sprickor i framtiden. Att renovera en putsad fasad är egentligen inte svårt med det kräver en kunskap och att rätt material används så att arbetet blir ordentligt utfört.

När du ska renovera en fasad behöver du ha en ställning runt huset eller på den sida som ska renoveras. En byggnadsställning kan du hyra hos ett ställningsföretag eller, om det räcker med en liten ställning, hos ett byggvaruhus. Om du anlitar murare för att utföra arbetet ordnar de själva med ställningar.

Att renovera en putsad fasad

När ställningen är på plats då behöver först fasaden tvättas med högtryckstvätt. Om du utför arbetet själv kan du hyra en högtryckstvätt hos ett byggvaruhus. I samband med fasadtvätten kommer lös färg, lös puts och smuts att försvinna från fasaden. Därefter behöver hela fasaden gås igenom. All lös puts behöver knackas ned och sprickor i fasaden behöver knackas upp. Slutligen ska fasaden lagas vilket sker med kalkbruk blandat med cement.

Första lagret ska vara ett tunt lager cementbruk som får brinna till sig mot underlaget. Det gör det sedan lättare att putsa upp håligheterna och sprickorna. Efter att man lagt i putsen ska putsen slipas till en fin yta, vilket kan ske med en kanitz eller en filtbräda. När hela fasaden är lagad är det dags att måla fasaden. Normalt ska du använda en kalkfärg då du målar en putsad fasad så att fasaden kan andas, alltså släppa ut fukt från väggarna.

Därefter så behöver fönsterplåt, fönster och stuprännor rengöras. Ett tips är att olja in plåt och stuprännor med motorolja och plasta in fönster. Då kan du enkelt göra ren plåten med avfettningsmedel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *