Guide till att byta tak

Den som tänker byta sitt tak vet att detta inte är en billig sak att genomföra. Ett takbyte är förmodligen en av de mest kostsamma projekten en husägare kan komma att behöva göra. Det är därför många som överväger att göra hela eller delar av arbetet på egen hand. Värt att tillägga är att ett takbyte måste utföras av en hantverkskunnig person som även är utbildad i säkerhet kring arbetet. Det krävs en del planering för att göra ett takbyte så smärtfritt som möjligt. Här kommer några råd över vad man bör tänka på.

Anlita ett proffs

För de allra flesta lönar det sig att anlita en entreprenör som gör hela takbytet från början till slut. Man kan exempelvis anlita en expert som Villatakexperten och på detta vis försäkra sig om ett bra slutresultat. Även om momenten på ytan kan se lätta ut att genomföra, ska man inte förminska hur det är att göra ett jobb på ett brant tak.

Bygglov

Man bör ha koll på vilket bygglov man eventuellt kan behöva via kommunen. Det kan behövas en bygganmälan och särskilt lov för de byggmaterial till taket man tänkt använda. Det är därför alltid viktigt att man i god tid tar kontakt med kommunen och ser vad som gäller. På så vis undviker man otrevliga överraskningar mitt i arbetet.

Kostnaden

För ett effektivt och bra takbyte måste man budgetera omkring 175 000 kr till 250 000 kronor för ett takbyte. Naturligtvis åker priset upp ju fler komplicerade takvinklar och detaljer som taket innehåller. Man måste även se till att tätskiktet är av god kvalitet och ingår i det totala priset för taket. Ett bra tak kan hålla tills huset ska säljas en gång i tiden, och måste kunna skydda från alla sorters väder, under en mycket lång tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *