Öppen spis, värmekälla eller bara mys?

De flesta kan nog skriva under på att det är någonting speciellt med en öppen spis. Att höra veden knastra och se lågorna dansa upp mot skorstenen. Hur är det då med öppen spis som värmekälla? Sprider den någon värme i hushållet? Faktum är att verkningsgraden i en öppen spis bara är ca 10 %. Det kan jämföras med exempelvis en kakelugn som har en verkningsgrad på ca 65-75 %.

Effektivisera

Det finns alternativ på marknaden för att få ut mer värme ur sin öppna spis. Ett till synes enkelt och billigt alternativ är att prova en så kallad spiskråka. En spiskråka är dock inget bra alternativ vilket jag förklarar nedan.

En spiskråka är som ett rör, svetsat till ett U som ska ligga ner i öppna spisen så att båda ändarna på U:et pekar ut mot rummet och botten av U:et löper uppåt längst väggen inne i öppna spisen.

Den fungerar som så att kall luft sugs in i den nedre öppningen och värms sedan upp av brasan i öppna spisen vilket orsakar ett självdrag i kråkan och gör att den varma luften stiger för att sedan flöda ut ur mynningen i överkant och vidare ut i rummet. Grundidén med en spiskråka är bra men det finns risk att den inte är helt tät och att farlig rök då kan följa med varmluften och spridas i rummet. En annan nackdel med en spiskråka är att den inte tar bort grundproblematiken med en öppen spis. Nämligen att en öppen spis förbrukar väldigt mycket luft, ca 200-300 kubikmeter i timmen är inte orealistiska siffror. En modern kamin förbrukar ca 25-30 kubikmeter luft i timmen.

Det bästa alternativet, om effekten är det primära målet, är att investera i en insats.

Med en insats förvandlas den öppna spisen från att vara en mysobjekt som gett ifrån sig marginellt med värme till en värmekälla som på egen hand kan värma upp en bostad på upp till ca 150 kvm.