Byggnadslov

När du ska utföra tilläggsarbeten eller bygga en ny byggnad behöver du oftast byggnadslov. Byggnadslov ska du ansöka om hos Byggnadsnämnden i din kommun. Ansökan ska göras av den som äger fastigheten. När du har erhållit ett byggnadslov måste arbetet påbörjas inom 2 år och slutföras inom 5 år.

När behövs byggnadslov

När du ska bygga ut en befintlig byggnad på höjden, utåt eller nedåt krävs det att du har ett byggnadslov. När du ska uppföra nya byggnader på tomten eller när du ska sätta upp en mur eller ett staket vid tomtgränsen krävs det också normalt byggnadslov. Det krävs även byggnadslov om du ska förändra fasadens utseende som exempelvis måla fasaden i en ny färg eller byta ut träpanel mot en träfasad om din fastighet ligger i ett detaljplanerat område.

Det kan krävas byggnadslov om du ska göra större förändringar inomhus som att exempelvis flytta bärande väggar. För mindre inomhusarbeten så krävs det normalt inte byggnadslov. Det krävs inte längre byggnadslov om du ska installera solceller på fastighetens tak, om det inte sker inom detaljplanerat område.

För vissa byggprojekt som inte kräver byggnadslov kan det finnas krav på att du ska göra en anmälan till byggnadsnämnden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *