ROT-avdrag

När du ska renovera din fastighet eller bygga till kan du välja att antingen utföra arbetet själv, vilket kräver både kunskap och tid, eller så kan du anlita hantverkare som snabbt kan utföra arbetet på korrekt sätt. När du anlitar hantverkare bör du alltid ta in offerter från flera olika byggföretag så att du kan jämföra priserna och hittar det företag som erbjuder den mest prisvärda lösningen. Om byggföretaget själv ska skaffa material för byggprojektet kan du ofta pruta något på priset för materialet, då företagen köper till rabatterade priser.

Då du anlitar hantverkare kan du göra ett ROT-avdrag på 30 procent av arbetskostnaden. Det innebär att om du anlitar en hantverkare som du ska betala 50 000 kronor för utfört arbete kan du göra ett skatteavdrag på 15 000 kronor, vilket innebär att din kostnad stannar på 35 000 kronor för arbetet. Du ska be om att få ROT-avdraget specificerat i offerten så att du vid betalning får exkludera 30 procent för ROT-avdraget. Sedan får hantverkaren själv begära utbetalning av ROT-avdraget från Skatteverket.

Villkor för ROT-avdrag

Du har möjlighet att göra ett ROT-avdrag på upp till 50 000 kronor per år. Är ni två som äger fastigheten kan båda begära ROT-avdrag motsvarande maximalt 100 000 kronor per år, 50 000 kr x 2. Kravet för att kunna erhålla ROT-avdrag är att du äger fastigheten, att du har betalat skatt som överstiger ROT-avdraget och att det företag som har utfört arbetet har f-skatt.

Om du anlitar hantverkare för att utföra ett byggarbete på din fastighet och priset stannar på 50 000 kronor kan du som sagt göra ett ROT-avdrag på 15 000 kronor. Det innebär att du har kvar 35 000 kronor att använda för ROT-avdrag detta år, om du behöver utföra ytterligare byggarbeten på din fastighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *