Trender som koppar och mässing

Trender och vad som är hetast nu

Trender kommer och går – oavsett om det gäller dieter, mode eller teknik. En trend som dock är bestående är varma metaller.

Varma metaller har varit en trend länge nu och kanske kommer de aldrig gå ur tiden. Koppar och mässing finner snabbt sina platser i våra hem. Även om trenden är hetare nu än någonsin, har materialen ändå alltid funnits i vår närhet. Deras enkla struktur och varma färger kommer förmodligen aldrig bli otrendigt. Förmodligen är det också en anledning till varför skandinaviska trender lever kvar, eftersom de är vackra i sin enkelhet.

Den som växte upp under det glada 70-talet minns sina ljusstakar i mässing och kopparkittlarna. Förra året slog trenden igenom på nytt, men kanske har trenden alltid funnits där utan att vi reflekterat över det. Det är osedvanligt modernt med lampor i koppar – vi placerar dem i både kök och vardagsrum. Men koppartrenden har även smittat av sig på andra möbler, som hyllor och pallar. Framför allt är trenden med koppar särskilt tydlig inom kökssegmentet. Vi fyller gärna våra kök med kökstillbehör i koppar och minns våra mor- och farföräldrars kök.

Zink går hand i hand med det avskalade och skandinaviska. Det har blivit en trend att vara nära naturen och lämna storstadslivet bakom sig. Genom att inreda med naturnära material ger vi sken av att leva upp till detta trots livet i storstaden. Varma metaller har dock tagit vid senaste tiden och ersatt trenden med zink. Vis av erfarenhet vågar man dock påstå att vi kommer få se mer av zinktrenden inom snar framtid.

Marmor har varit trendigt i olika omgångar och framförallt när man renoverar kök och badrum. Det är ju så med trender, att de kommer och går. Kanske hänger marmor- och koppartrenden samman eftersom de passar mycket väl ihop. Eftersom trender går i cykler blir det också en förskjutning. Något är sällan trendigt i exempelvis stad och på landsbygd samtidigt. Det handlar också om motkrafter, att människor gärna särskiljer sig från andra – och när en trend vuxit sig för stor förlorar den sin charm.

trender