Sliperi – vad behöver slipas?

Sliperi som hantverk och vad du behöver slipa

Du vet säkert hur en slipsten ska dras. Men har du koll på vad som behöver slipas? Du har säkert förargats över den slöa brödkniven vid frukosten, eller den slöa saxen på invigningsceremonin. Men det är så det blir när man inte tar hand om sina verktyg. För att de ska fungera som de ska måste de också underhållas. Sliperi är ett hantverk som kräver lång erfarenhet. Unna därför dina verktyg den bästa av behandlingar.

Det blir svårt för dig att underhålla en brödkniv med bryne eller hemmaslip. Du kommer förmodligen inte lyckas med våtstenar heller. Besök hellre en professionell yrkesman som vet hur man slipar knivens tänder eller hur man bygger upp nya. Kanske låter det motsägelsefullt – men en nyslipad, vass kniv minskar risken för skador. Du vet själv hur du ser ut när du skär franskan som en hysterisk när kniven är för slö. Om kniven är vass däremot, då blir det mycket enklare. Sliperi underlättar för dig i vardagen, inte minst vid frukosten.

Om du har en stålkniv i din ägo behöver den grundslipas minst en gång om året, men gärna två gånger. När du skärper kniven med brynstav reser du bara eggen, men den kommer bli rundad över tid. Och där kommer grundslipningen in i bilden; när eggen blivit rundad hjälper inte brynstaven dig längre. Då är det hög tid att besöka någon som bemästrar den ädla konsten sliperi. En slö kniv är inte till någon hjälp i köket.

Det finns mycket annat förutom knivar och saxar som behöver lite omvårdnad. Förmodligen är behovet större än du kan tro. Delar till köttkvarnar, mixerknivar, mandoliner, pappersknivar, hyvelstål, stämjärn, borrar, yxor, skridskor, sekatörer behöver alla slipas. Som du förstår har olika branscher väldigt olika behov. Restauranger, butiker, livsmedelsindustrin, tryckerier, snickerier, sjukvården, industri, kontor och inte minst privatpersoner. Men sliperi underlättar för samtliga på det ena eller andra sättet.

sliperi