Inreda vinden

Bor du i hus och har en oinredd vind har du möjlighet att kunna få extra utrymme genom att inreda vinden. Ett vindsutrymme kan innebära ett extra sovrum, ett hobbyrum, förråd eller användas till något annat som du inte har utrymme för i själva bostaden. Att inreda en vind innebär dels att du tar tillvara på husets alla utrymmen men också att du kan spara in betydande summor för husets energiförbrukning. Dessutom krävs det inte heller bygglov för att inreda vinden.

När du ska inreda en vind behöver du först kontrollera att det finns plats för en trappa i huset. Trappan bör vara placerad mitt i huset och bör vara så konstruerad så att när du kommer upp för den ska du befinna sig på mitten av vinden, där takhöjden är som högst. Du behöver också isolera vinden så att inte rummet blir kallt, vilket även innebär att värmen från huset sparas kvar i bostaden, vilket sänker dina energikostnader.

Inreda vinden

Att inreda en vind kan du oftast göra själv. Det du eventuellt kan behöva hjälp med är att dra in elektricitet och eventuellt vatten. Då bör du anlita certifierade hantverkare som utför arbetet på ett korrekt sätt för att undvika risker för framtida olyckor. Till att börja med bör du mäta vinden så att du ser att du får plats med den typ av rum som du önskar. Beroende på takets vinkel kan takhöjden variera stort. Du bör kunna stå raklång när du befinner dig mitt på vinden, annars kommer det att innebära att du alltid får gå med krökt rygg, vilket fungerar om du endast ska använda vinden som ett förråd.

Om det idag saknas ett golv på vinden bör du börja med att lägga golvskivor på golvet. Du bör också isolera golvet, om inte detta är gjort tidigare, och sedan montera reglar som du sedan fäster golvskivorna i. Slipa ned eventuella kanter, spackla i sprickor och därefter kan du lägga en plastmatta eller en heltäckningsmatta på golvet.

Även taket behöver isoleras och även här behöver du sätta upp regler så att du sedan kan montera gipsskivor eller spånskivor mot taket. Taket kan sedan spacklas och målas med en takfärg. Därefter ska elektricitet dras in så att du dels får lyse men också eluttag på vinden. När allt arbete med vinden är färdigt kan du sedan inreda det precis som du vill. I vissa fall kan det vara bra att själv tillverka en del möbler som exempelvis en säng, så att de passar in med vinklarna på vinden. Det går också att köpa smarta möbler som är avsedda för vindsvåningar.