Historien om slots: från mekaniska till elektroniska

Slots och deras utveckling

Kärt barn har många namn. Spelautomater, eller slots, kallas i folkmun för enarmade banditer, men slots är ett mer vedertaget begrepp. Dessutom har den enarmade banditen förlorat sin arm på senare år. Det är svårt att peka på spelautomaters ursprung, eftersom definitionen av spelautomat är något vid, men säkert är att de har en lång historia som sträcker sig tillbaka till tiden för cowboys och indianer. Spelautomater med snurrande hjul och vinster i form av pengar kan dock härledas till slutet av 1800-talet och den i Tyskland bördige Charles Fey.

Man brukar erkänna Charles Fey som pionjären av slots. Fey introducerade 1897 spelautomaten ”Liberty Bell” som var den första automat som kunde betala ut mynt. Det fanns andra maskiner som erbjöd spel, men där begränsades vinsterna till fri dricka eller cigarr. Liberty Bell hade tre hjul med tio symboler vardera som blev en standard för spelautomater och är det fortfarande idag.

Den 15 april 1897 introducerade Fey sin spelautomat för saloon- och restaurangägare. Fey och hans maskin imponerade på ägarna som övertygades av maskinens storhet. Liberty Bell med sina tre hjul blev standarden för spelautomater, men Fey fick inte sin maskin skyddad av patent. Fey beslutade sig därför för att inte sälja sina maskiner, utan istället ta hyra för maskinerna. Maskinerna var till en början mekaniska, men blev sedan elektroniska. Marshall Fey, Charles Feys barnbarn, har skrivit en bok om spelautomaternas framfart – boken heter Slot Machines.

Maskinerna var mekaniska fram till 1960-talet. Då byttes de mekaniska spelautomaterna ut mot elektroniska automater. Elektroniken innebar att maskinerna blev mer pålitliga, vilket ökade människors intresse för spel på dessa. Under 1970-talet började man använda microchips med nummergeneratorer. När elektronik och microchips ersatte mekaniska alternativ försvann den enarmade banditens arm – istället behövde spelare endast trycka på en knapp för att sätta hjulen i rullning. Läs gärna Marshall Feys Slot Machines för en närmare historiebeskrivning.

Planerar du och dina vänner en spelkväll på ert favorit online casino? Spelautomater lämpar sig utmärkt för sociala sammanhang då de är både lättspelade och fartfyllda. Bjud på smaskiga tillbehör såsom snacks och bakverk samt något läskande att skölja ner med. Om ni istället föredrar ett nyttigare val, finns självklart fettsnåla alternativ. Ni garanteras en riktigt trevlig kväll tillsammans!

slots